Wmo-vervoer

De contracten voor het Wmo-vervoer lopen af op 1 augustus 2021. Ter voorbereiding daarop is is reeds in september 2020 gestart met een Europese aanbestedingsprocedure om te komen tot nieuwe contracten voor het Wmo-vervoer. Het college heeft inmiddels ingestemd met het voornemen om in te stemmen met de concept aanbestedingsstukken. Deze liggen nu ter advisering voor aan de Adviesraad Sociaal Domein. Planning is dat de aanbesteding in maart 2021 gereed is voor publicatie voor de geïnteresseerde marktpartijen. Op basis van kennis van nieuwe prijsafspraken in de regio moet rekening worden gehouden met hogere tariefafspraken. Zodra bekend is aan welke partij gegund gaat worden kan ook een reële inschatting worden gemaakt van de financiele effecten.

In verband met de coronamaatregelen is het gebruik van het Wmo-vervoer gedaald. De vervoerder staat hierdoor financieel onder druk. Ook in 2021, zal net als in 2020, afpraken worden gemaakt tussen vervoerder en gemeente over compensatie van de gevolgen van de coronamaatregelen. Gemeenten in Nederland hebben een verantwoordelijkheid om hierover, binnen de kaders van het contract met de vervoerder, afspraken te maken. Voor deze compensatie kan de vervoerder geen beroep doen op de zogenaamde tijdelijke NOW-regeling (Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid).

In 2021 wordt een onderzoek gestart naar de mogelijkheden van een algemene voorziening voor het vervoer. Het gaat dan met name om een alternatief voor de korte ritten (korter dan 5 km) die nu een groot financieel effect heeft op de uitgaven voor Wmo-vervoer. Over de uitkomsten van dit onderzoek en de eventuele financiële effecten wordt de Raad via de Nieuwsbrieven geïnformeerd.

Stel uw document zelf samen

SELECTIE

0 - geselecteerd

Direct downloaden


Volledige pdf