Onderwijskansen en corona

In 2019 is de Beleidsnota Onderwijskansen Ouder-Amstel 2020-2023 vastgesteld door de raad. Deze nota gaat over het beleid, de afspraken en de inzet voor het verminderen of voorkomen van onderwijsachterstanden bij kinderen. Het zwaartepunt van het onderwijskansenbeleid ligt bij kinderen in de leeftijd 2 tot 4 jaar met een risico op een (taal)achterstand. Deze groep kinderen volgen voorschoolse educatie (VE) op de kinderopvang; een specifiek op (taal)ontwikkeling gericht aanbod.

Sinds 1 augustus 2020 is het aanbod voorschoolse educatie (VE) uitgebreid van 11 naar 16 uur opvang per week. Nieuw is dat ouders een bijdrage betalen over 75% van de uren in plaats van over 100% van de uren. In beide dorpskernen is er een kinderopvangorganisatie die VE aanbiedt: Tante Kaatje in Ouderkerk aan de Amstel en Smallsteps Toverkruid in Duivendrecht.

In de onderwijs- en directeurenoverleggen staat het thema onderwijs en corona sinds maart 2020 standaard op de agenda. De portefeuillehouder houdt de lijnen kort, inventariseert met regelmaat de ontwikkelingen naar aanleiding van de coronamaatregelen en onderzoekt in overleg met onderwijs en kinderopvang wat de gemeente kan bijdragen aan het voorkomen en aanpakken van achterstanden, zowel op cognitief als op sociaal-emotioneel gebied.

Hoewel vanuit het Rijk verschillende regelingen beschikbaar zijn voor het wegwerken van achterstanden en het aanvragen van devices voor het volgen van digitaal onderwijs, springt de gemeente bij indien nodig. Zo vergoedt de gemeente devices als blijkt dat er kinderen zijn die geen les kunnen volgen omdat zij er geen hebben en staat de gemeente garant voor schade aan devices.

Ook op sociaal-emotioneel vlak houden we een vinger aan de pols. Kinderen in een kwetsbare positie zijn in beeld en alle beschikbare hulp wordt hierbij ingezet. De ouder-kind coach (0-12 jaar) vormt hierbij een belangrijke schakel en ook het Kernteam biedt hulp waar nodig. De meeste scholen maken goed gebruik van subsidieregelingen en zetten extra ondersteuning in om achterstanden weg te werken.

Ook in het voortgezet onderwijs (VO), via de Regionale Educatieve Agenda, zijn cognitieve achterstanden en het welzijn van jongeren een vast onderwerp van gesprek in deze periode. Omdat de VO-scholen langer dicht blijven, en omdat we merken dat jongeren het mentaal zwaar hebben, besteden we momenteel veel aandacht aan ondersteuning voor jongeren. Zo gaan we scholen en ouders informeren over het gemeentelijke aanbod aan activiteiten, preventieve zorg en jeugdhulp en zorgen we dat de verbinding tussen alle betrokken partijen waar nodig wordt versterkt.

Stel uw document zelf samen

SELECTIE

0 - geselecteerd

Direct downloaden


Volledige pdf