Laaggeletterdheid

Meerjarig regionaal programma laaggeletterdheid 2020-2024
In januari 2021 is tijdens een regionaal bestuurlijk overleg laaggeletterdheid Groot-Amsterdam het Meerjarig regionaal programma laaggeletterdheid 2020-2024 vastgesteld. U bent hierover middels een raadsbericht geinformeerd via het postoverzicht van 10 maart.

Laaggeletterdheid en aanbod volwasseneneducatie in Ouder-Amstel
In Ouder-Amstel is ongeveer 7% van de beroepsbevolking laaggeletterd (landelijk is dat 12%, bron: geletterdheidinzicht.nl). De gemeente ontvangt middelen om een educatieaanbod te creëren voor deze doelgroep. Deze middelen worden ingezet voor een aanbod non-formele volwasseneneducatie, bestaande uit professionele en informele volwasseneneducatie. De professionele cursussen zijn voornamelijk taalcursussen, maar ook cursussen gericht op digitale vaardigheden en financiele zelfredzaamheid. Het informele aanbod bestaat uit de taalmaatjes en de taalcursussen van Coherente.

Bereik doelgroepen laaggeletterden
Met het professionele taalaanbod worden voornamelijk hoogopgeleide (en dus hooggeletterde) anderstalige inwoners (NT2) bereikt. Coherente bereikt met haar taalaanbod met name de laaggeletterde NT2'ers. De NT1’ers, met het Nederlands als moedertaal, bereiken we nagenoeg niet. Om daar verandering in te brengen hebben de klantmanagers van DUO+ in het najaar van 2020 een training Omgaan met laaggeletterheid gevolgd, waarin aandacht werd besteed aan het herkennen van laaggeletterdheid en het doorverwijzen naar het aanbod volwasseneneducatie. Daarnaast besteden we in 2021 in de media extra aandacht aan het cursusaanbod. Veel cursussen worden door de coronamaatregelen nu voornamelijk online aangeboden, maar dit is minder geschikt voor de NT1'ers die vaak 50+ en onvoldoende digitaal vaardig zijn. Samen met de professionele en informele taalaanbieders wordt onderzocht op welke manier de NT1-doelgroep beter kan worden bereikt.

Stel uw document zelf samen

SELECTIE

0 - geselecteerd

Direct downloaden


Volledige pdf