Groot onderhoud Rijksstraatweg en Koninginnenbuurt

Het is een lang gekoesterde wens van de politiek om het rijcomfort en het onderhoud van het fietspad aan de Rijksstraatweg en de fietsveiligheid op deze regionale fietsroute te verbeteren. Daarnaast is besloten ook de rijbaan (geasfalteerd gedeelte) en de riolering aan te pakken om de straat toekomstbestendig te maken.

In de Koninginnenbuurt is de openbare ruimte ernstig verzakt, de verharding versleten en ligt er een verouderd rioolstelsel. Daarom is besloten deze wijk integraal op te knappen met groot onderhoud om de woonwijk toekomstbestendig te maken. Naast het ophogen van de gehele buitenruimte (wegen en bermen en plantsoenen) wordt er ook een nieuw rioolstelsel aangelegd. De uitvoering wordt gefaseerd over twee jaar.

In 2019 zijn de voorbereidingen van deze projecten begonnen. De beide ontwerpen zijn in het najaar van 2020 aan de bewoners gepresenteerd. Na een periode van inspraak is het ontwerp van de Rijksstraatweg in december 2020 vastgesteld en het ontwerp van de Koninginnenbuurt is begin 2021 door het college vastgesteld.

Er is afstemming met het waterschap en de nutsbedrijven. De beheerder van de elektriciteitskabel (Liander) heeft met het oog op de toenemende gebruik van elektriciteit als gevolg van de energietransitie ervoor gekozen om de capaciteit van het middenspanningsnet (als ook het laagspanningsnet voor de Koninginnenbuurt) te vergroten. Deze werkzaamheden worden in nauw overleg met de gemeente afgestemd.

De belangrijkte thema's vanuit het IBOR zijn:klimaatadaptatie, biodiversiteit, verkeersveiligheid. Het rioolstelsel en de inrichting van de straat wordt klimaatbestendig en bij de beplanting is extra aandacht voor biodiversiteit. Het gelukt om in het groenontwerp van de Rijksstraatweg extra bomen op te nemen en bij de Koninginnenbuurt komen extra plant- en boomvakken. Zowel voor de Koninginnenbuurt als bij de Rijksstraatweg wordt er een systeem aangebracht waarbij het regenwater apart wordt ingezameld en wordt afgevoerd naar de bodem en naar de omliggende watergangen. Hierbij wordt in droge perioden droogte voorkomen.

De Vervoerregio Amsterdam en het Rijk leveren voor beide projecten een financiële bijdrage. Voor het project Rijksstraatweg komt er ook een eenmalige bijdrage voor de fietspaden vanuit de gemeente Amsterdam. De communicatie verloopt zowel schriftelijk als via een projectpagina op de website van de gemeente waar alle informatie te vinden is over de aanleiding, de doelstellingen, de reeds genomen stappen en het vervolgtraject. De start uitvoering van beide projecten staat vooralsnog gepland voor juni 2021. Of dat ook daadwerkelijk kan worden gehaald is nog afhankelijk van een aantal factoren.

Stel uw document zelf samen

SELECTIE

0 - geselecteerd

Direct downloaden


Volledige pdf