Veiligheid

Corona

De invloed van corona is ook in 2021 nog zeer groot op alle beleidsvelden. Kinderen hebben lange tijd geen les kunnen krijgen, jongeren missen de sociale contacten en volwassenen werken thuis. Tijdens de sluiting van de scholen was er een grote toename van het aantal kinderen in de opvang, waaronder ook de gemeente Ouder-Amstel. De samenwerking tussen de scholen en kinderopvang is hierbij als zeer positief ervaren. Inmiddels zijn alle scholen weer open en krijgen zij ondersteuning en advies van onder andere de GGD.

Er is wekelijks afstemming met de GGD Amsterdam en vertegenwoordigers uit stadsdelen en Amstelland gemeenten over preventie en actualiteiten. In de regio wordt een verdere opschaling van de vaccinatielocaties voorbereid zodat deze capaciteit direct kan worden uitgebreid wanneer er meer vaccins beschikbaar komen. Inmiddels hebben de bewoners van de twee verzorgingshuizen hebben hun tweede vaccinatie mogen ontvangen.

De huidige lockdown is de strengste tot nu toe en heeft veel impact op de inwoners. Er zijn geen verstoringen geconstateerd en ook houdt men zich over het algemeen goed aan de avondklok. Het aantal uitgedeelde boetes is zeer beperkt.

Ondermijning

De aanpak van corona vraagt nog veel inzet van verschillende medewerkers op verschillende onderwerpen, en zorgt daarmee voor een vertraging op andere vlakken. De aanpak ondermijning heeft minder prioriteit gekregen in 2020, maar zal in 2021 meer onder de aandacht komen door een plan van aanpak en de aanvragen van subsidies.

Een deel van de subsidies zijn aangevraagd voor de aanpak van het gebied rond de Molenkade. In een integraal projectteam wordt gekeken naar het verbeteren van de veiligheid en het leefklimaat op en rond de Molenkade. Naast extra toezicht en aandacht voor de buitenruimte, wordt er ook gekeken naar de bedrijvigheid in het gebied met het oog op ondermijnende criminaliteit. Samen met de aangevraagde subsidies en ondersteuning van het Regionaal team ondermijning zullen hier in 2021 stappen worden gezet.

Zorg- en Signalenoverleg

Sinds medio 2019 bestaat het Zorg- en Signalenoverleg, waarin de GGD, de politie, Eigen Haard en de gemeente deelnemen. Het maakt onderdeel uit van de aanpak van problematiek van huishoudens met zorgvragen en die van verwarde personen in Ouder-Amstel. Het doel van dit overleg is om zorgen en signalen in een zo vroeg mogelijk stadium te delen en te bepalen wat er nodig. De signalen liggen in het algemeen op het raakvlak van zorg en veiligheid en worden opgepakt door de deelnemers aan het overleg. Voor een deel van de signalen geldt, dat de problematiek zodanig complex en langdurig is, dat binnen de gemeentelijke organisatie hiervoor momenteel onvoldoende expertise en capaciteit beschikbaar is. In 2021 wordt dit via inhuur dan wel samenwerking met andere organisaties ingebracht.

Molenkade

Momenteel is een integrale ambtelijke projectgroep bezig met het voorbereiden en nemen van extra maatregelen in het gebied Molenkade/Industrieweg. Een deel van deze maatregelen is inmiddels uitgevoerd, zoals het plaatsen van een smiley waarmee verkeersdata worden verzameld, het hufter- proof maken van lichtmasten, extra controle op zwerfvuil en het verhogen van de opruimfrequentie ervan. Zodra de avondklok niet meer geldt, wordt in het gebied ingezet op observaties om daarmee het beeld te krijgen wat zich daar in de normale situatie voordoet. Een ander deel van de maatregelen, zoals de verlichting in het gebied, snelheidsbeperkende maatregelen en een afmeerverbod voor de boten aan de kade, vragen meer tijd en onderzoek. De genomen maatregelen zijn vooralsnog bekostigd uit de bestaande budgetten. Om tot verdere verbeteringen en aanvullende maatregelen te komen neemt het college in overweging om met een voorstel richting uw raad te komen voor extra budget om problemen rond de Molenkade op te lossen.

Stel uw document zelf samen

SELECTIE

0 - geselecteerd

Direct downloaden


Volledige pdf