Werk en inkomen en de Corona maatregelen

TOZO

In verband met de coronacrisis is door het Rijk een Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandig Ondernemers (Tozo) tot stand gekomen.

De Tozo is een van de maatregelen van het kabinet om ondernemers te ondersteunen tijdens de coronacrisis. De regeling is voor zelfstandig ondernemers, waaronder zzp’ers. De regeling voorziet in een aanvullende uitkering voor levensonderhoud indien het inkomen door de coronacrisis tot onder het sociaal minimum daalt. Ook is er de mogelijkheid voor een lening voor bedrijfskapitaal om liquiditeitsproblemen als gevolg van de coronacrisis op te vangen. De regeling is zoals bekend in 2020 gestart maar werkt ook door in 2021.

De uitvoeringsorganisatie Duo+ heeft deze nieuwe taak goed opgepakt en heeft keihard gewerkt om alle aanvragen op tijd af te handelen. De Tozo is toegekend aan 409 ondernemers. De regeling heeft een vervolg gekregen in Tozo 2 (131 ondernemers) en Tozo 3 (120 ondernemers), waarbij de inkomenseisen zijn aangescherpt en de duur is verlengd.

Tonk-regeling

Per 1 maart dit jaar gaat de Tonk-regeling in werking. De Tonk (Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten) is een regeling voor huishoudens die ten gevolge van de coronacrisis hun rekeningen niet meer kunnen betalen. Via de gemeenten wordt extra hulp geboden door tijdelijke ondersteuning van noodzakelijke kosten te vergoeden. Denk hierbij aan bijvoorbeeld woonkosten die door inkomensterugval niet meer betaald kunnen worden.

WSP

Vanuit het Werkgeversservicepunt (WSP) is het regionaal werkcentrum (RWC) opgericht. Het RWC brengt vraag en aanbod van werk bij elkaar. Werkgevers met een personeelsbehoefte worden verbonden met werknemers die hun baan (tijdelijk of definitief) zijn verloren. Vanuit het RWC worden samen met het UWV regionale mobiliteitsteams ingezet. Regionale Mobiliteitsteams bieden hulp aan werkgevers en hun werknemers die met werkloosheid worden bedreigd. Een Regionaal Mobiliteitsteam kan al hulp bieden aan mensen die nog aan het werk zijn maar met werkloosheid worden bedreigd vóórdat zij in een uitkering belanden. Dat geldt ook voor mensen die zich bij de gemeente melden voor een bijstandsuitkering.

Omscholing ondernemers

Vanaf 1 januari heeft de gemeente de plicht om ondernemers die zich willen omscholen daarbij te helpen. Er is hiervoor geld beschikbaar gesteld aan de regio. Voor extra dienstverlening vanuit de gemeente is geld toegevoegd aan de algemene middelen. Binnenkort komt er een voorstel om deze middelen in te zetten.

Stel uw document zelf samen

SELECTIE

0 - geselecteerd

Direct downloaden


Volledige pdf