Jeugdhulp
Stand van zaken aanbesteding hoogspecialistische jeugdhulp
Op 19 januari is de definitieve gunning gedaan aan tien zorgaanbieders. Met dit resultaat sluiten we een aanbestedingsprocedure af. Onder leiding van Amsterdam heeft Ouder-Amstel samen met Diemen en Uithoorn deelgenomen aan de aanbesteding. De ingekochte zorg vervangt de hoogspecialistische jeugdhulp die in het huidig stelsel bekend staat als 'segment C'.
De aanbesteding is tevens het begin van een nieuw jeugdhulpstelsel. Amsterdam is vanaf 1 januari 2021 begonnen met de uitvoering. Ouder-Amstel start samen met Diemen en Uithoorn op 1 januari van volgend jaar. In 2021 werken we aan de voorbereiding en implementatie van het stelsel.
Wachtlijsten in de jeugdhulp
In het najaar van 2020 heeft het college besloten om het mogelijk te maken dat er wachtlijsten ingesteld kunnen worden. Aanbieders van hoogspecialistische jeugdhulp (segment C) krijgen elk jaar een normbudget (budgetplafond). Vanaf 2021 moeten aanbieders die over het normbudget gaan een wachtlijsten instellen. Er zijn op dit moment vijf jeugdhulpaanbieders die met deze maatregel te maken hebben.
Instroom van cliënten naar hoogspecialistische jeugdhulp is alleen mogelijk indien er sprake is van urgente problematiek of een door de kinderrechter opgelegde maatregel. cliënten die gebruik (willen) maken van specialistische jeugdhulp (segment B) kunnen gewoon instromen. Voor dit type aanbod geldt geen normbedrag.
Met deze maatregel streeft het college naar een betere beheersing van de kosten terwijl jeugdhulp beschikbaar blijft voor de kwetsbare jeugdigen en gezinnen.
Op dit moment staat er één cliënt op een wachtlijst als gevolg van het bereiken van het normbudget door de instelling die beoogd zorgverlener is. In alle gevallen wordt goed gekeken of het plaatsen op een wachtlijst verantwoord is en wordt er tevens beoordeeld of er tijdelijke alternatieven zijn.
Verscherpte monitoring budget jeugdhulp
Naar aanleiding van de tekorten op het budget voor de jeugdhulp is er een aangescherpt monitoringsproces ingericht. Maandelijks wordt in kaart gebracht wat de stand van zaken is over het hele jeugdhulpdomein. De resultaten worden elke maand gedeeld met de wethouder en zo nodig volgen er acties.
Elke kwartaal krijgt de gemeenteraad informatie over de stand van zaken. Er is een prognose over 2021 opgesteld die als referentie dient om de stand van zaken inzichtelijk te maken. Een uitgebreid memo is op 4 februari via het postoverzicht aan de raad verzonden. Wij kunnen u nu melden dat de stand van de prognoses voor zowel 2020 als 2021 per 1 maart nog het zelfde zijn als in het memo van 4 februari.